Vart är dollarn på väg?
Allmän ekonomi, Valutor april 11th, 2008Läste igår i en artikel i di.se att en valutaanalytikern på Svenska Valutagruppen tror att dollarn ska ner till 5,20 kr.
”Jag tror att det finns en väldigt stor chans att vi går tillbaka till situationen innan bankkrisen 1991 då en dollar kostade som lägst 5,20 kronor. Det här är en teknisk beräkning som gäller under förutsättning att guldet fortsätter gå starkt”
Idag pendlar ju dollarn runt 6 kr och en nedgång till 5,2o är en ganska dramatisk ytterligare nedgång. Kan dollarn gå ned så mycket till? Ja, självklart kan den det. Är det sannolikt att dollarn går ned till 5,20? Ja, varför inte, men det är nog lika sannolikt av vi redan sett botten på raset.
Personligen tror jag att dollarn står högre än 6 kr om ett par månader men jag skulle inte våga spekulera i det i dagsläget. Om dollarn går ned till 5,20 så tror jag dock att jag kommer börja investera i dollar. Antingen direkt i dollar eller i bolag jag tror på som är noterade i dollar på Nasdaq eller Nyse. Då får man en extra spinn på investeringen, men så klart ökar risken.
Michael
april 21st, 2008 at
5.5-6.3 på 6 månaders sikt
5.9-6.6 på 12 månader
Om jag får spekulera
april 23rd, 2008 at
Men spekulera i valuta? Det är ju en av de bäst sjävlreglerade marknaderna som finns. Jag tror att valutamarknaden är effektiv, och därmed är dagens kurs den bästa gissningen även för kursen om 6 månader – 1 år (bortsett från lite ränteeffekter o dyl)…
april 23rd, 2008 at
Jo, men det finns så mycket som påverkar en valuta så visst kan man spekulera. Om man t ex tror att USA kris kommer ta väldigt lång tid att verka ut så kommer detta vara en garant för en fortsatt låg ränta och säkert och också en svag dollar. Om man däremot tror att USA kommer återhämta sig på kort sikt så är det snarare mer sannolikt med en starkare dollar. Då ingen, läs ingen, vet hur lång tid det kommer ta för det sargade USA att komma tillbaka finns det alla möjligheter i världen att spekulera i valutan. Dock är det som alltid förenat med stora risker om man har fel.
april 24th, 2008 at
Spekulera Schmekulera. Visst. Man kan absolut dra en tärning å låta den avgöra för att det ska gå åt ena hållet eller det andra. Men i värsta fall står allt ”still” å då händer ingenting å då räcker det inte ens med att spekulera i volatiliteten. Valutaspekulationer är som trisslotter, extraskatt för korkade!
april 24th, 2008 at
Jörgen, tack för alla dina kommentarer. Det är kul!
Med ditt resonemang är all form av spekulering/investering korkad då marknaden redan har prissatt allt rätt. Då skulle det inte heller vara lönt att investera i fastigheter, aktier, råvaror etc. Under förutsättning att marknaden alltid har rätt så håller jag med ditt resonemang. Men problemet är att marknaden har aldrig har helt rätt.
För att ha marknaden ska kunna ha helt rätt krävs att den har all tillgänglig information. Det ligger såklart en stor kostnad i att samla in all den information och om marknaden (dvs alla som investerar) inte får betalt för att samla in denna information, d v s om de inte kan använda information för att tjäna pengar, så kommer marknaden sluta samla information och därmed inte sätta rätt pris heller.
Det är alltså en omöjlig ekvation (och en alltför orealistisk och romantisk bild) att marknaden ska vara perfekt och sätta rätt priser hela tiden.
Jag är själv mycket glad att så är fallet. Annars hade det inte funnits någon anldedning för någon att fundera var man ska investera sin surt förvärvade pengar.
april 24th, 2008 at
Det är lite det som är min poäng. Valutamarknaden har alla stora spelare tillgång till den informationen OCH hinner/kan agera på den. Det är det som skiljer den från de andra marknaderna du nämner och där jag tycker att alla de som kan och har råd har bra möjligheter att lyckas i sitt spekulerande. Men inte på valuta, och absolut inte på USD som är den mest bevakade!
Om ’alla’ vet om att USAdollarn skulle gå upp till 7kr om ett år så skulle ’alla’ köpa på sig så mycket av dollar de kunde för att de då skulle tjäna storkovan. Därmed skulle dollarkursen snabbt närma sig 7 kr för att ’alla’ vill ha del av uppgången.
Dagens kurs på dollarn är den aggregerade slutsatsen av många spekulanterns framtida förhoppningar om marknadsläget nu och i framtiden. Dvs dollar är korrekt värderad och det finns inget som säger att den kommer att ändra sig åt ena eller andra riktiningen inom en snar framtid.
/J
april 24th, 2008 at
Nja, jag tror inte riktigt du förstår vad jag menar. Det går aldrig att uppnå att alla har tillgång till all tillgänglig information. Inte ens på valutamarknaden. Det är inte ekonomiskt. Kan man inte tjäna pengar på på att spekulera i valutor så finns ingen poäng att samla kostsam information om den heller.
Fråga Mr George Soros om det går att spekulera i valuta eller om det är lönlöst… Om du kommer ihåg så lyckades han få så att dåvarande riksbankchef Bengt Dennis och hela svenska folket ”sket på sig” och var tvingade att höja räntan till 500 %. Och på kuppen tjänade filantropen Sorros ett par miljarder.
Ett konkret exempel från nutiden är finanskrisen kring subprimelånen i USA. De flesta investerare och storbanker såg inte att detta skulle komma och har därmed förlorat stora pengar. Denna finanskris är ju även en stor anledning till att dollarn försvagats något enormt. Det finns ju ett par olika spelare som varnat för denna finanskris länge och de har bland annat genom att spekulera i en svagare dollar blivit väldigt rika. Detta är ju ett bevis i efterhand att om alla vetat om detta för 2 år sedan skulle dollarn varit låg redan då. Nu var det ju så att bara ett fåtal visste/trodde att det skulle barka åt detta håll.
april 24th, 2008 at
Det var ju inga spelare som faktiskt såg det och det är ju det som är poängen. Visst nån som sulade en tärning å inte gillade Bush kanske chansade på att dollarns skulle gå ner. Men det fanns ju inga tydliga indikationer innan den stora smällen+raset kom.
april 24th, 2008 at
Det är ju det som är hela poängen. Det fanns absolut tecken på detta skulle kunna hända. Det ser man ju nu i efterhand. Dock hade marknaden för 2 år sedan inte fullständig information om hur illa det kunde gå med subprimelånemarknaden. Men lånen och information fanns ju ändå där om marknaden hade letat tillräckligt noga.
april 24th, 2008 at
Så du menar att det fanns tecken som ingen såg, men en småsparare ska kunna spekulera i valuta? Nej det tycker jag verkar väldigt otäckt. Det jag menar är att den information som finns och går att tolka (utan att göra den klassiska sportkommentator analysen å innan matchen tala om hur det ska gå för att efteråt med samma övertygelse förklara varför det inte gick så) den har alla stora spelare å därför är marknaden i praktiken ”perfekt” å lämnar inte utrymme för spekulation.
april 24th, 2008 at
Ja, det fanns absolut tecken (även om det såklart är väldigt lätt att vara efterklok). Informationen om hur bisarrt uppbyggda subprimelånen var fanns ju där. Det var bara så att ett fåtal tog den till sig.
Däremot tycker jag generellt sätt inte att småsparare ska spekulera i valuta. Det har jag aldrig påstått. Däremot går det att spekulera i valuta. Återigen, kolla på Sorros.
Småsparare ska lika lite spekulera i valuta som att spekulera i någon aktie eller fond med hög risk. Dessa instrument kan man eventuellt ha som en krydda i sitt sparande.
Däremot kan det vara smart att ha sitt sparande i olika valutor för att minska sin totala risk.
april 24th, 2008 at
Fast du tar ju bara en ”risk” om du har en valuta som du inte tänker konsumera i. Medelsvensken brukar kommentera dollarfallet med ”nu blir det billigt att resa till USA” men hur många utnyttjar det? Ska du ändå leva ut dina dagar i sverige kan du ju lika gärna ha allt i SEK för det är det du kommer konsumera i (eller Eurosar eller NKK eller vad det nu blir i framtiden).
Men mitt huvudargument är att valutamarknaden är en mycket bättre självreglerande marknad än de andra, tom så pass bra att det inte finns utrymme för spekulation. Låt valutamarknaderna vara å spekulera (som du så klokt säger bara med de pengar man har råd att förlora) i andra marknader som fonder, aktier osv.
april 24th, 2008 at
Det börjar bli många kommenterar nu :-). Kul.
När det gäller ditt resonemang om risk och valuta tycker jag du förenklar det lite väl mycket. Även om du själv inte tänkar åka till USA och shoppa billigt (bokade själv en resa dit idag) så kommer du aldrig ifrån att de bolag du investerar direkt i eller genom fonder handlar till stor del i dollar och andra valutor.
Senaste idag var där krigsrubriker på di.se om ”Volvos dollarras”. Så ju mer du kan sprida dina investeringar mellan branscher, länder och valutor, desto lägre risk får du.
När du lyckas övertala Sorros att man inte kan spekulera på valutamarknaden så har du lyckats övertala mig med.
april 24th, 2008 at
Ring upp Sorros så ska vi ta ett snack. Sen var väl han lite i en situation där han påverkade kursen mer eller mindre? (Jag är inte så gammal så Dennis är nästan före min tid men älskar personer med två förnamn).
Däremot att agera REAKTIVT på dollarkursen genom att efter ett ras investera i bolag som tex volvo (eller välja att inte göra det) är helt sunt, men då använder man valutakursen som en ”given varibel” istället för att spekulera i dess upp eller nedgång.
Det jag menade med allt i SEK var rent valutainnehav, att om man ändå aldrig tänker flytta så kan man lika gärna ha allt valutainnehav i SEK.
Var själv på Maldiverna nyligen så lyckades oxå vara en av undantaget som faktiskt utnyttjade att dollarn stod lågt!
/J
april 24th, 2008 at
Intressant diskussion.
Visst är valuta mer bunden till känd information, men eftersom ingen känner till framtiden finns det ändå möjlighet till spekulation. Anser jag. Dock är valuta inget jag sysslar med utan min spekulation ovan var mest magkänsla. Som grundades på hur lång tid jag tror nedgången i USA kommer vara..
november 17th, 2008 at
Nu har det gått tio månader och dollarn står i 7,90, intressant.
november 20th, 2008 at
Ja, inte många som ”förutspådde” en dollarkurs på 8 SEK för 10 månader sen. Vilket (mycket väl) illustrerar min poäng.
december 30th, 2008 at
Intressant att läsa vad ”experter” ansåg om dollarkursen.
Men jag är inte smartare. Jag missade själv hela uppgången.
januari 5th, 2009 at
Till Jörgen: vill påpeka att i alla fall jag trodde på en högre dollarkurs. Nu är jag inte säker på att man kan kalla mig expert för det. Framförallt inte med tanke på att jag inte tog en position i dollar och har inte tjänat en krona på att jag hade ”rätt”.
januari 6th, 2009 at
Intressant diskussion man hittade här!
Är verkligen storamatör på området men har lyssnat en del på vad som hänt med dollarn under senaste tiden och det pratas mycket om att man flyr till en större valuta i kristider och att aktörer som får likvida problem säljer av värdepapper, fastigheter och annat vilket driver upp dollarns värde.
Nu pumpar USA ut dollars för fullt och det känns som en tidsfråga innan man börjar lämna valutan och dollarn börjar att sjunka (ordentligt enligt många).
Spekulation på hög nivå 🙂 men om man har variabler som att aktörer är tvungna att agera på ett visst sätt för att rädda sig själva då låter det bättre att investera mot en valuta? Köpa guld då eller nåt…
maj 11th, 2009 at
Jag skulle vilja sticka ut hakan och säga att ni båda har rätt. Valutamarknaden har helt dominerats av insatta köpare och säljare och en stor del av informationen är tillgänglig, det leder till att det förmodligen är så nära en effektiv marknad vi kan komma. Eventuellt kan vissa råvaror slå valutamarknaden när det gäller effektivitet.
Numer har däremot valutahandel nått gamblers, jag väljer att kalla dom det eftersom det inte direkt handlar om småspararna. Valutahandel på Internet har vuxit explosionsartat och en helt ny typ av spelare har klivi in på planen. Jag kan garantera att dessa inte gör lika upplysta köp som den traditionella valutahandlaren, t ex så verkar de ju inte bry sig om de mycket stora avgifter som tas ut av dem. Det här borde alltså betyda att det tillförs en stor mängd handlare som inte har alls lika mycket information och alltså blir marknaden klart mindre effektiv.
Slutsatsen av detta är att handeln bör bli mer lönsam för de mer insatta spelarna eftersom variansen blir större.
Jag skulle precis som alla tidigare sagt inte rekommendera småsparare att ge sig in i valutahandel även om jag tycker att Jörgens jämförelse med Trisslotter är att ta i, trisslotter har väl ett väntevärde på kring 0.5 medan valutahandel bör ligga någonstans kring 1. Om man skulle köpa all världens trisslotter så skulle man snabbt halvera sitt kapital medan om man köpte all världens valuta skulle man mer eller mindre ha kvar den investerade slanten.
maj 11th, 2009 at
Är det någon som hört någonting om vart man tror att dollarn är på väg i nuläget? Upp eller ner? =)
juli 17th, 2010 at
Det är alltid svårt att sia om dollarn på kort sikt. Men på lång sikt ser det inte bra ut. Som Norberg uttryckte det: Bush ordnade större statsskuld än alla tidigare presidenter före honom. Och Obamas budget beräknas skapa en större statsskuld än alla presidenter före honom, inklusive Bush.