Carnegie förstatligas – inte synd om storägarna
Aktier, Allmän ekonomi november 10th, 2008I dag kom beslutet. Finansinspektion drar in tillstånden för Carnegie och direkt därefter gick Riksgälden in som ägare. Carnegie förstatligas. Det var 14 år sedan det begav sig senast med Nordbanken och Gota Bank.
Vi fick ganska snabbt svar på oktober månads fråga. ”Kommer en svensk bank behövas räddas som en följd av finanskrisen?”
Ni röstade där enligt följande:
- Ja (28%, 36 Röster)
- Nej (72%, 92 Röster)
Totalt antal röstande: 128
Majoriteten av oss som röstade hade alltså fel. Staten var tvungen att i finanskrisens spår gå in och överta en bank. Efter att ha läst vad Carnegie hållit på med blir jag inte förvånad att det gått som det gått. Inte nog med att de ha gjort olagliga (inte bara oetiska utan olagliga…) affärer. De har dessutom finurligt försökt dölja dessa olagliga affärer.
Jag tror nog att staten kommer få tillbaka majoriteten av pengarna på övertagande så vi skattebetalare behöver nog inte sova oroligt i natt. Några som däremot sover dåligt är säkert Carnegies aktieägare som såg hela värdet på sina aktier mer eller mindre försvinna i samband med statens övertagande.
Jag tycker verkligen synd om det småsparare som drabbas av detta och som inte själva haft någon praktiskt möjlighet att påverka hur Carnegie skötts. Däremot tycker jag inte alls synd om storägarna i Carnegie. Dessa bolag har haft bra insyn i bolaget (om inte, så borde de krävt de efter de tidigare straff som Finansinspektionen utdelat bolaget) och har haft alla möjligheter i världen att påverka vem som styr bolaget och hur det styrs.
Storägarna har alltså inte varit tillräckligt intresserade av att skydda sin investering och denna gång var priset för storägarnas oförmåga väldigt högt. Här är en lista på de största ägarna i Carnegie som nu med stor sannolikhet går lottlösa:
Aktieägare Kapital/Röster %
Böös & Enblad AB 8,4
Moderna Finance AB 6,4
Harris Associates fonder 5,3
Andra AP-fonden 5,1
ABG Sundal Collier ASA 5
Swedbank Robur fonder 0,3
SEB 3,3
Franklin-Templeton fonder 2,3
SEB fonder 1,5
Moderna Försäkringar Sak AB 1,1
Första AP-fonden 1
SHB/SPP fonder 1
Nordea fonder 0,9
Danske fonder 0,7
Folksam Försäkring 0,6
Enblad Patrik 0,6
SEB-Trygg Försäkring 0,6
Aktie-Ansvar fonder 0,5
Palmgren Patrik 0,5
Carnegie Personal AB 0,5
Liknande inlägg:
- Gjorde staten rätt som tog över Carnegie? – månadens fråga
- Staten ska inte köpa Saab eller Volvo
- Kommer en svensk bank drabbas – månadens fråga?
Michael