Aktieindexobligationer är en lurig affär
Allmän ekonomi, Strukturerade produkter mars 10th, 2008Just nu snackas och skrivs det mycket om aktieindexobligationer. Jag tycker ofta att dessa produkter är luriga att investera i. En aktieindexobligation kan beskrivas som en obligation med en unik tvist. Denna tvist kommer av att räntan som man normalt sätt skulle få på en obligation används till att köpa derivatinstrument (ofta optioner) av något slag. Precis som vanliga obligationer har en aktieindexobligation en specifik löptid (ofta runt 5 år). Ofta är även insatsen garanterad till stor eller hel del, d v s ofta är man garanterad att i alla fall få sina pengar tillbaka efter löptiden.
Detta låter väl bra. Vad är det då som är så lurigt? Jo, ofta är avgiften för en aktieindexobligation alldeles för dyr.
Avgifterna för en aktieindexobligation består av två delar. Dels tar utgivaren (ofta en storbank) ut 1-2 procent i courtage vid köptillfället. Dessutom finns en avgift inbakad i själva aktieindexobligationen. Den totala avgiften blir ofta så mycket som 3 %. Om man investerar 10 000 kr försvinner alltså 300 kr i avgift. Detta är väldigt högt för en så pass enkel produkt för utgivarna.
Fördelen med aktieindexobligationer är att man i vissa fall kan komma åt att investera i marknader som annars inte är åtkomliga eller ännu dyrare att investera i. Exempel på sådan marknader är råvaror och exotiska aktiemarknader.
Mitt tips när det gäller aktieindexobligationer är att kolla upp exakt vad aktieindexobligationen kommer kosta. Ibland kostar det mer än det smakar med aktieindexobligationer.
Michael
mars 26th, 2008 at
Hej!
Intressant det du säger. Jag tittade lite på några produkter och såg några uppenbara lurigheter med AIO:erna:
1) Det anges inte vilken obligation som kapitalet…eller kanske bara en del av kapitalet investeras i. Sålunda vet man inte hur mycket de faktiskt spekulerar med. Kan det vara så att det inte är en verklig obligation i grunden, utan bara att de tar säg 2% av beloppet per år och spekulerar med och sedan lånar ut resten av beloppet till sina låntagare…till 5-7% ränta per år. Det är ju mycket förmånligare för dem än att att låna pengar av andra banker eller av riksbanken. Dessutom får de courtage på hela beloppet rätt in i banken.
2) Antag att man köper för 10,000 kr. Courtage 229 kr…på HELA beloppet. Om 1000 kr av det beloppet totalt används för spekulation så är det verkliga courtaget 22,9%, vilket är skyhögt.
Transparensen i AIO:er är näst intill obefintlig. Om bankerna hade gett korrekt information, så hade ingen normal sparare lagt en krona i dessa usla produkter.
mars 28th, 2008 at
Hej Richard
Tack för din kommentar. Håller helt med dig. Ditt exempel är väldigt talande. Oftast är det precis som du säger att endast max 10 % av ditt investerade kapital investeras i en ”komplex” produkt, som t ex optioner, resten köper man statsobligationer eller liknande för. I detta perspektiv ter sig courtaget på aktieindexobligationer än mer bisarrt.
mars 28th, 2008 at
[…] ett intressant blogginlägg om att handla med en aktieindexobligation på sajten aktiefondtips.se. Jag visste inte så mycket om denna produkt sedan innan, men den […]